Sandra Wolsgaard

Sandra Wolsgaard
Sandra Wolsgaard

Jeg er uddannet historiker fra Københavns Universitet. Allerede i starten af min studietid blev jeg tilknyttet CTR (Centre for Textile Research) – og gennem deres arbejde så jeg historien præsenteret på en måde, der instinktivt talte til mig. Gennem produktion af tekstiler, dragt, mode og håndarbejde så jeg en håndgribelig rød tråd gennem civilisationer, kulturer og generationer. Senere skrev jeg speciale om håndarbejdets betydning i perioden 1900-1911, som det blev opfattet af Dansk Kunstflidsforening. I denne konkrete periode sad Emma Gad som forkvinde for foreningen – og så hvordan håndarbejdet, i en opbrudstid, kunne skabe plads og muligheder for kvinder fremadrettet.

Efter en praktik i Selskabet for Kirkelig Kunst begyndte Lizzi Damgaard og jeg at arbejde på det, der nu er blevet Broderihåndbogen. Drømmen for os begge er at samle og dele al den viden, vi har, og al den viden vi kan opstøve om broderi et sted – for at gøre det tilgængeligt og brugbart for alle, der ønsker at lære at brodere. Vi ønsker at bevare den håndværksmæssige viden, der er i fare for at gå tabt mellem opslagsværker af ældre dato og selvlærte, nutidige broderere.

Vi håber at bidrage til dette værk i mange år endnu – for broderihåndværkets omfang og historie er vigtig, skøn og allestedsnærværende.

Kontakt Sandra:
Klik her og få vist mail adresse

"Vi har i de gamle Hedebo- og Amagersyninger – i de skjønne Guld- og Sølvbroderier fra Kvindehuer – i de brogede vidunderlige Broderier i Silke og Uld og i vævede og strikkede Sager fra Fortidens…

Amagersyning er en del af den danske folkebroderitradition (almuebroderi) med det særpræg, som de hollandske bønder havde med fra deres hjemlands tekstiltradition, da de kom til Danmark i 1521.…

Assisi-broderiet kan dateres tilbage til det 12. århundrede. Det blev især brugt på kirkelige tekstiler (det var ikke kun denne broderiteknik, men stort set alt broderi, der på dette tidspunkt var…

Baldyring (ca 1840-55) hører til blandt de sidste af hedeboteknikkerne. Selvom der ikke er gået mere end en håndfuld årtier siden de første teknikker, de talte teknikker, har udtrykket ændret sig…

Dansk Blomstergarn er Haandarbejdets Fremme eget broderigarn, et bomuldsgarn der findes i en bred palet af farver, inspireret af den farvepalet som kendtes fra almuetekstiler omkring år 1800.…

En blonde er en maskinfremstillet knipling. Når en knipling er kniplet eller syet i hånden, hedder den som udgangspunkt en knipling. Forvirringen kan opstå, da der på engelsk findes den samlende…

I skatkammeret under Rosenborg Slot findes ridetøjet fra den udvalgte prins Christians bryllup i 1634. Bundstoffet er sort fløjl, men det er ikke synligt mange steder, da ridetøjet er tæt broderet…

Dette skærf befinder sig i Kongernes Samling på Rosenborg Slot. Det tilhørte Christian IV og er dateret til ca. 1630-40. Skærfet er udført af laksefarvet silke, og enkelte steder kan man stadig…

Damasksyning er ikke en specifik syning eller en klart defineret broderiteknik. Man kalder hvide syninger med mange broderede bunde for damasksyning. Damasksyning har således haft sin storhedstid…

Dragværk er den ældste af hedebosyningerne og den ældste af de klare teknikker. En klar teknik er en gammel term for, at man laver hul i stoffet, så lyset kan skinne (eller man kan se igennem)…

Elna Mygdal (1868 - 1940) var tegner, tekstilekspert og museumsinspektør. I 1919 bliver Elna Mygdal ansat som Danmarks første kvindelige museumsinspektør på det dengang eksisterende Dansk…

Emma Gad (1852-1921) var forfatter, dramatiker og en af landets mest prominente kvinder i sin samtid. Hun er samtidig med det, der inden for litteraturen kaldes det moderne gennembrud – og denne…

Engelsk broderi er en gennembrudt syning, dvs. at den består af mange huller, de såkaldte engelske huller. Disse kan være runde, ovale, blad- eller dråbeformede. Hullerne er prenede, og kanterne…

(1825-1840) se damasksyning Falstersyning er en hvidsyningsteknik, der stammer fra øen Falster. Den broderes med hvid hørtråd, på hvidt hørlærred. I modsætning til hedeboegnens hvide syninger, er…

Fladsyning bruges alene eller som en udfyldningsteknik sammen med andre sting. Det kan syes både efter en tegning, altså syes frit, eller over talte tråde. Fladsyning er, som navnet også angiver,…

Fransk broderi er en tyk, hvid syning med underrining. Det bruges i navnesyning og syning af monogrammer på dåbskjoler og linned, hvor bogstaverne syes med underrining og derved får en fin…

Brudeslør broderet af Georgia Skovgaard i 1850-1851 sammen med veninder i anledning af hendes bryllup. Broderiet er syet efter forlæg af P.C. Skovgaard. Brudesløret består af tylsbroderi med…

Hedebosyning er den overordnede betegnelse for de hvide syninger, der opstod “på Heden” i 1800-tallet. Hedeboegnen var området mellem København, Roskilde og Køge. Nye teknikker udsprang af…

Syning med Holbeinstinget hedder Holbeinsyning og har fået sit navn efter maleren Hans Holbein den yngre (1497-1543), fordi der på flere af hans portrætter er gengivet denne form for broderi, med…

Jakobinsk syning er ikke en selvstændig teknik, men refererer til en stilperiode, der blomstrede op og nåede sit højeste under den engelske konge James I, der regerede fra 1603-1625.

Korssting er et grundsting, der er blevet syet alle dage og i alle dele af verden. Det enkle kryds, et oversting og et understing, har sandsynligvis været med til at gøre det til det mest udbredte…

Med kunstbroderi kan der menes to ting: Termen bruges først og fremmest om broderier, hvor man med små sting, som penselstrøg, så at sige har malet et motiv frem med uld eller silke. Den anden…

En navneklud er en prøveklud, altså et stykke stof som unge piger brugte til at øve deres broderifærdigheder, før de påbegyndte det egentlige arbejde med et sytøj. Det engelske ord for navneklud…

Piquésyning er en form for reliefsyning, der er karakteristisk ved, at man quilter motiverne frem. Man syer gennem to lag stof, hørlærred eller kipervævet bomuldsstof, og danner ophøjede former…

Navnet på teknikken reticella kommer fra ordet rete, der betyder net på italiensk. Reticella kan både referere til en type broderi i udtrækssyning, der opstod i den italienske renæssance, og til…

Herhjemme har Richelieu-broderi en anderledes mening end i de fleste andre lande, hvor det er et andet ord for Venetiansk broderi (s.d.). Vores Richelieu-broderi er en form for udskåren syning…

Schweizerbroderi er en type hvidt broderi, der minder meget om fransk og engelsk broderi. Det består af en blanding af små huller og grunde udfyldt med prikker, syet med dobbelte stikkesting.…

En schweizerklud er en prøveklud og adskiller sig fra navnekluden ved at være lavet i undervisningssammenhæng. Den er lavet under opsyn og med henblik på eleven skulle dygtiggøre sig i de…

Skyggesyning er en teknik med et anderledes udtryk, idet syningen foregår på vrangsiden af et tyndt stykke stof og effekten opstår, når man fornemmer skyggen af broderiet på retsiden. Oprindelig…

Sortsyning er den danske betegnelse for det engelske blackwork, Spanish work eller black stitch, og refererer til broderi med sort silke eller bomuld på hørlærred. De engelske betegnelser dækker…

Spansk syning er broderi udført med mørk (ofte brun) uldtråd på groft lyst lærred. Broderiet forestiller dyr og blomster, der snor sig ud og ind imellem hinanden, så det fylder på hele fladen.…

Tællesyning kan være en hedeboteknik (1770-1870) eller den samlende betegnelse for broderi over talte tråde, der modsat frit broderi er kendetegnet ved, at man tæller sig vej gennem sit broderi…

Venetiansk broderi er en senere broderiteknik der efterlignede de syede venetianske kniplinger. Det dannes af tætte lærredsmønsterfigurer kantet med knapshulssting. Det venetianske broderi stammer…