"Vi har i de gamle Hedebo- og Amagersyninger – i de skjønne Guld- og Sølvbroderier fra Kvindehuer – i de brogede vidunderlige Broderier i Silke og Uld og i vævede og strikkede Sager fra Fortidens Danmark et værdifuldt Eje, som bør kendes, bruges og udnyttes af vor Tid, saaledes at det øget og udviklet kan gaa i Arv til Efterkommerne.
Selskabet for Hedebosyningens Fremme, 1909."
Almue er et ældre ord for folk eller befolkning – et mere nutidigt ord for denne type broderi ville være folkebroderi. At vi holder fast i at kalde det almuebroderi handler i lige så høj grad om ordet almue, fordi det bærer historien om et bestemt historisk blik på en anden historisk periode.
I perioden 1870-1930 bliver ordet almue brugt i det bedre borgerskab som en måde at skelne mellem folk på landet og folk i byen. Forskellene i livsvilkår, uddannelse og mode var meget stor, og disse forskelle blev meget tydelige i en tid, hvor mange fra landet rejste til byen for at få arbejde i fabrikker og husholdninger. I denne periode opstod arbejderkvartererne i København, brokvartererne, og i denne periode spirede de første initiativer og tanker til det, der senere skulle blive vores velfærdssamfund, fordi mødet med de mange, ofte fattige, mennesker udefra skabte store sociale og sundhedsmæssige problemer.