Image
Udsnit fra dåbskjole. Privat eje.
Schweizerbroderi

Schweizerbroderi er en type hvidt broderi, der minder meget om fransk og engelsk broderi. Det består af en blanding af små huller og grunde udfyldt med prikker, syet med dobbelte stikkesting. Schweizerbroderi var særligt populært i 1800-tallet og ca. frem til første verdenskrig: en periode, hvor hvidt broderi på fintvævet bomuld var meget brugt på tøj og på husholdningstekstiler. Det blev syet meget småt og enkelt og egnede sig derfor utroligt godt til lommetørklæder, børnetøj og bluser, fx langs kanten på små kraver. Det anvendtes også til duge og dækkeservietter.

Schweizerbroderi har sandsynligvis ikke haft sit eget navn før 1800-tallet, det har blot været en del af den populære hvidsyning, men har alligevel haft et udtryk, der adskilte det fra andre hvide broderier. Når man ser eksempler i dag, synes det, at det er broderet ualmindeligt småt, at være det mest karakteristiske – for mange af de sting og motiver, der syedes, var de samme som i de andre hvide syninger i 1700- og 1800-tallet.

Image
Image
Dåbskjole fra ca 1850 smukt udsmykket med Schweizerbroderi. Privat eje.
Image
Midterpartiet er smukt komponeret med små og store elementer.
Image
Det store midtermotiv med kniplingssyninger i de store klare partier
Image
Parti med klare huller udfyldt med kniplingsgrunde
Image
Detalje med huller og små blade i fransk broderi. Nederst er tre huller med en edderkop i midten
Image
Blomst i fransk broderi med prenede huller, stanghulsømme og kniplingsgrund.

Ovenstående billeder er taget fra en dåbskjole i privateje. Ejeren fortæller at den stammer fra en gren af familien der boede i Scotland og den formentlig er fra 1850'erne.

Litteraturhenvisninger
  1. Bonniers store Håndarbejdsleksikon bd. 14

Sprog

DK
Schweitzerbroderi