Image
detalje af barnetæppe fra Rosenborg slot
Piquésyning

Piquésyning er en form for reliefsyning, der er karakteristisk ved, at man quilter motiverne frem. Man syer gennem to lag stof, hørlærred eller kipervævet bomuldsstof, og danner ophøjede former ved at trække en tyk tråd ind mellem stoflagene. Det giver en reliefeffekt langs med motivernes kanter, fx i stængler og mindre blomsterblade. De afgrænsede motiver udfyldes typisk med franske knuder, sammentrækssyning og forskellige bunde.

Piquésyning hører til under teknikken damasksyning, og motiverne kendes fra andre hvide broderier i det 17. og 18. århundrede: store blomster med tæt udfyldte bunde som kronblade. Piquésyning syes som udgangspunkt hvidt i hvidt.

Image
Image
Kåbeslag fra Frankrig begyndelsen af 1700-tallet, Designmuseum Danmark

Allerede fra omkring 1600-tallet syede man reliefvirkning ind i broderierne ved at trække tykke tråde ind mellem broderiets to lag stof. Teknikken findes derfor også omtalt som italiensk snorequilt, som er en mere direkte beskrivelse af teknikken. I 1700-tallet blev piquerede arbejder også kendt som stukne arbejder – også et beskrivende ord for arbejdet bag. Stukne skørter blev blandt andet syet i Italien og i England, hvor store industrier opstod, og eksporteret til hele den vestlige overklasse. Teknikken var inspireret af de quiltede dragter, man importerede fra Persien og Kina. De stukne skørter var kraftige, varme og rigt dekoreret og blev fx brugt som hjemmetøj.

Image
Nathue i piquésyning, Designmuseum Danmark

Piqué er desuden et fransk ord for syning, så på engelsk og i udlandet kendes syningen som piqué de Marseille eller som boutis. Ordet boutis bruges generelt om tekstiler i piquésyning, og mere specifikt om et quiltet sengetæppe. Oprindeligt menes navnet boutis at stamme enten fra den nål af buksbom (buis) med to øjer, som anvendtes i udførelsen, eller fra verbet bouter som bl.a. betyder ‘at skubbe’, fordi man har skubbet trådene ind mellem to lag stof. Således er navnet overstået på baggrund af selve teknikken, eller det anvendte værktøj –som det ofte sker inden for håndværk.

I Frankrig hedder teknikken marseilles, fordi den kendes fra egnen omkring Marseille, hvor den var på mode blandt overklassen i 1700-tallet. Piquésyning blev, foruden på de stukne skørter, ofte brugt på børnetøj, synlige dele af underklæder og nattøj.

Image
Barnetæppe og løjert i piquésyning. Rosenborg slot
Image
Kåbeslag fra Designmuseum Danmark
Image
Detalje fra kåbeslag begyndelse af 1700-tallet
Image
Detalje - man kan se det er uldstof og uldtråd
Image
Grunden har sammentrækssyning og bundsyning i små kvadrater oven på stoffet
Image
grundsyning med et lille flettemønster bestående af små fladsyningspinde
Image
Her er der flere bundsyninger der kun ligger oven på stoffet

Sprog

DK
Piquesyning
FR
piqué de Marseilles
GB
piqué de Marseille eller boutis