Engelsk broderi

Engelsk broderi er en gennembrudt syning, dvs. at den består af mange huller, de såkaldte engelske huller. Disse kan være runde, ovale, blad- eller dråbeformede. Hullerne er prenede, og kanterne syet op med tunge- eller kastesting.

Hulsyningen er ofte kombineret med fransk broderi, der er udført i fladsyning, og bliver afsluttet langs yderkanterne med tunger (buer) eller skyggehuller. Alle kanter omkring hullerne samt langs yderkanten bliver først riet med en eller to rækker forsting og dernæst syes tunge- eller kastestingene hen over riningen. Hvis man laver skyggehuller, syes flere rækker af riede sting midt i buen (langs kanten), så den afsluttede kant bliver bredere midt på og smallere i kanten.

Image
Image
Engelske huller. Haandarbejdets Fremmes studiesamling

Når man har tegnet sit mønster, ries der omkring hullerne. Med en saks klippes en lille snip i stoffet, så prenen kan komme gennem. Hvis hullet er stort, kan man klippe et lille kryds. Det overskydende stof inde i hullet klippes enten væk, når tungekanten er syet (i større huller), eller bøjes om på vrangsiden af stoffet (ved mindre huller) og bliver således syet fast under tungestingene. Eventuelle stofender på bagsiden klippes af, hvis de stadig er synlige efter kantsyningen.

Engelsk broderi har som udgangspunkt været en hvid syning, dvs. at grunden består af hvidt, lærredsvævet stof i hør eller bomuld, og derpå syede man med hvidt broderigarn, ligeledes i hør eller bomuld. Engelsk broderi var på højeste mode i midten af 1800-tallet, hvor man brugte teknikken som dekoration på alle tænkelige små kanter på kvinde- og børnetøj: kraver, ærmer, opslag og lommetørklæder.

Engelsk broderi kan let forveksles med schweizerbroderi – eller omvendt – da begge er hvide syninger, der anvendtes på samme måde og blev udført i fransk broderi og fladsyning – men skalaen er afgørende for bestemmelsen af teknikken, da schweizerbroderi er meget mindre.

Engelsk broderi er desuden særlig karakteristisk pga. de engelske huller. Engelsk broderi kendes også under navnet madeirabroderi, idet der produceres meget engelsk broderi på Madeira, og det fik fornyet popularitet midt i 1900-tallet, da det ellers var stort set forsvundet ud af kvindernes garderobe, men så dukkede op igen via import af boligtekstiler fra Madeira: på duge, bordløbere, bakkeservietter etc.

Mønstrene er ofte meget enkle, bestående af kæder af huller langs kanter, spiralmønstre og, hvis blandet med fransk broderi og fladsyning, en variation af stiliserede blomster og blade. Engelsk broderi kan give fornemmelsen af en knipling eller en blonde, hvis hulmønstret dækker hele stoffet, eller hvis det syes på meget fint stof. Da er det igen ofte et enkelt mønster, en enkel blomster- eller hulrapport, der gentages.

Image
Engelsk broderi

Sprog

DK
Engelsk broderi