Holbeinsting syes på et lærredsvævet stof, hvor man kan tælle trådene, således at alle sting bliver lige store. Det kan fx være ligetrådet hørlærred.

Sy med en tråd, der passer til stoffets finhed. Dvs. at på et tætvævet stykke stof bruges en tynd tråd, og på et groft stykke stof bruges en tykkere tråd.

Image
Image
1. holbeinsting
Image
2 & 3 holbeinsting
Image
4 holbeinsting
Image
5. holbeinsting
Vejledning

Holbeinsting syes på stof, hvor trådene let kan tælles. Stinget består af dobbelte forsting, der syes i to arbejdsgange.

  1. Man syer først en række forsting, der alle må have samme størrelse på ret og vrang, fx over og under 2 tråde. På tilbagevejen skal stingene dække mellemrummet mellem de første sting, og stingene skal være ens på ret og vrang. For at den syede linje bliver så jævn som muligt, må stinget på tilbagevejen stikkes ned i øverste højre hjørne og op i nederste venstre hjørne af det første sting. Se forsting.
  2. (samt følgende illustrationer) Hvis linjen skal danne mønstre, syer man først mønstrets hovedlinje og tager dernæst alle enkeltdetaljer med på tilbagevejen. Man skal hele tiden sørge for at komme tilbage til udgangspunktet.

Holbeinsting bruges sammen med korssting i f.eks. assisibroderi og i sortsyning, se også dobbelte forsting.

Litteraturhenvisninger
  1. Berlingske Haandarbejdsbog bind 2, 1950

Sprog

DK
Holbeinsting
DE
Steppstich
FI
Tikkipisto, stickstyng
FR
Le point de Holbein
GB
Double running stitch
IS
Afturstingur
NO
Holbeinsting
SE
Dubbla förstygn