Heksesting kan syes lodret væk fra en selv eller fra venstre mod højre. Stinget kan både syes tæt og åbent, og det kan varieres med forskellige slyngninger og knuder. Heksesting har været brugt til at sy navnetræk og monogrammer i jacobeansk broderi, falstersyning, almuebroderi, kniplingssyning og skyggesyning, og skrædderne bruger det, når de skal lægge tøj op med kun et enkelt ombuk – stinget er nemlig både fleksibelt og holder på trevlekanten. Skrædderne kalder det også for flonelsting. I Jytte Harboesgaards bog ”Broderisting” fra 1980 kan man finde anvisning på mange varianter med forskellige slyngninger og på, hvordan man laver hjørner og samlinger.

Image
Image
1. Heskesting
Image
2. Heksesting
Image
3. Heksesting
Image
4. Heksesting
Image
5, Heksesting med slange
Vejledning
  1. Bestem dig for bredden på dit sting, og begynd med et halvt sting ved at komme op med nålen i midten af denne bredde. Tag et lodret sting til venstre for midten. Det er vigtigt at din tråd hele tiden ligger over og væk fra der hvor du syr og at stingene er lodrette.
  2. Det næste sting ligger til højre for midten og lidt længere oppe end det første sting.
  3. Næste sting ligger igen til venstre. Hvis man syr på stof, hvor stoffets tråde kan tælles, er det let at få stingene helt ens og jævne. Syr man på stof, hvor man ikke kan tælle tråde, skal man være opmærksom på, at stinget ikke kan dække en påtegning.
  4. Fortsæt med stingene skiftevis til højre og venstre og sørg for, at de bliver helt jævne og ens.
  5. Hvis man bruger heksestinget som pynt, kan man lave slyngninger, kastninger, knuder eller slanger ind under stingene. Her er det vigtigt ikke at stikke ned i bundstoffet. Vend evt. nålen, så det er bagenden, der stikkes under trådene. Man kan til dette anvende en tråd i en afvigende farve.
Image
Heksesting med slyngninger
Litteraturhenvisninger
  1. Berlingske Haandarbejdsbog bind 2, 1950
  2. Broderisting, Jytte Harboesgaard, 1980
  3. Jeg broderer selv, Politikens forlag, 1959
  4. Stitch Encyclopedia - Embroidery, Chronicle books, 2010

Sprog

DK
Heksesting, sildebenssting, flonelsting
DE
Hexenstich
FI
Aitapisto
FR
Point de chausson
GB
Herringbone stitch
IS
Krókspor
NO
Kryssesting
SE
Flätsöm (gles), flanellstyng