Prenede huller er sjove at lave og kan give en rigtig fin effekt. De kan bruges til at udfylde en flade mellem motiver eller stå helt alene. Prenede huller er brugt i falstersyning og er næsten et signatursting for denne broderiteknik.

Man kan også bruge prenede huller, når man har brug for et hul til at trække en snøre igennem, se også snørehuller. Hvor stort hullet kan blive afhænger af stoffets tæthed, for det er vigtigt, at stoffets tråde ikke brister, men blot bliver skubbet til side, når man prener hullet.

Image
Image
1. Prenet hul
Image
2. prenet hul
Image
Træpren
Vejledning

Begynd med at prene et hul i stoffet med en pren eller en stoppenål, uden at trådene i stoffet brister – de skal blot skubbes ud til siderne. Hullet kan prenes fra retsiden og syes fra vrangen, eller prenes fra vrangen og syes fra retsiden. Prøv dig frem med, hvad der virker bedst til dit broderi.

  1. Kom op med tråden lidt uden for hullet og stik ned i hullet og kom op i stoffet et lille sting længere fremme. På den måde vil stingene trække stoffet sammen og holde hullet åbent.
  2. Kast rundt om kanten så mange gange, det er nødvendigt for at komme hele vejen rundt i hullet. Hæft tråden på bagsiden af hullet eller i andre tråde, hvis der er broderi rundt om hullet.
  3. To prene drejet i træ. Prenen er forarbejdet på en måde, så den både er smuk og behagelig at holde på.
Kategori
Reference
Forfatter
Litteraturhenvisninger
  1. Bondesyninger på lærred 3, Gudrun Andresen, Borgens forlag 1986
  2. Berlingske Haandarbejdsbog, bind 3, 1950

Sprog

DK
Prenet hul, snørehul
FR
Œillet
GB
Eyelet
SE
Öljett, snörhål