Preview Nålepude fyldt med alverdens nåle
Nåle

Der findes nåle i alverdens længder, tykkelser og faconer. Og det er selvfølgelig ikke uvæsentligt hvilken nål, man bruger til et givent broderiarbejde. De mest almindelige nåle til broderi er broderinåle, stramajnåle (kanvasnål) og chenillenåle (stramajnål med spids). En tommelfingerregel er, at hvis man skal brodere på tværs af trådretningen og ned i stoffets tråde, skal man bruge en nål med spids, fx til silkebroderi og fransk broderi. Hvis man ikke ønsker at stikke ind i stoffets tråde, men vil ned imellem trådene, som fx i stramaj- og korstingsbroderi, bruger man en nål uden spids. Nålen må samtidig passe til det stof, man skal brodere på og den tråd, man vil brodere med. En måde at vælge sin nål på er.

Preview Broderinål, slank nål med langt øje og spids
  1. Beslut dig først for, hvilket stof du vil brodere på. Derefter vælger du en trådkvalitet, der passer til stoffet. Er stoffet groft og løstvævet, kan du brodere med en tyk tråd. Er stoffet fint og tætvævet, må du vælge en tynd tråd.
  2. Når trådkvaliteten er valgt, finder du nu en nål, der er lige akkurat så tyk, at den kan bane vej igennem stoffets tråde for det dobbeltlagte broderigarn, så garnet ikke bliver slidt i stykker under arbejdet. Det kræver lidt opmærksomhed, men gør arbejdet meget lettere, og det er værd at bruge tid på denne forberedelse. Det forudsætter, at man har et bredt udvalg af nåle til sin rådighed.

Broderinåle er kendetegnet ved at have et aflangt øje. Når man broderer, er det ofte med en tykkere tråd eller flere tråde samlet til en tråd, og der er derfor brug for den ekstra plads i øjet for at kunne tråde nålen. Broderinålen skal være af en god kvalitet, der ikke bøjer, og hvor øjet er glat og uden grater, der slider broderigarnet. Nummereringen af broderinåle er sådan, at jo højere nummer en nål har, jo tyndere er den. Der findes også forskellige længder, generelt er en kort nål bedst til at brodere med.

Image
Broderinål, slank nål med langt øje og spids

Synåle har et lille rundt øje og er altid med spids. De bruges, når man skal sy med sytråd, fx ved montering af et produkt, eller hvis man broderer med en meget tynd tråd. Synåle er stærkere i øjet end en broderinål og kan være at foretrække til hårdere broderiarbejder som guldbroderi. Til montering og skrædderarbejde anvendes de mellemlange nåle. De helt lange nåle bruges til perler og modistarbejde.

Image
Synål med lille rundt øje

Stramajnåle uden spids bruges, når man skal brodere på stramaj eller hørlærred og ikke ønsker at stikke ned i stoffets tråde. På stramaj bruger man en stor nål der passer til fx en tyk uldgarn. Hvis man skal sy på hørlærred med blomstergarn bruges en tyndere stramajnål der passer til tykkelsen på garnet. Hvis man fylder mere tråd i et stykke stof, end der er plads til, vil stoffet uden om broderiet rynke og trække.

Image
Stramajnål med langt øje og uden spids

Chenillenåle med spids bruges, når man skal brodere med chenilletråd eller en kraftig tråd der ikke kan komme igennem øjet på broderinålen. Dette kan være uldtråd eller perlegarn eller en anden type effektgarn. Når man brodere med en nål med spids stikker man let ind i stoffest tråde og derfor egner chenillenålen sig ikke til stramajbroderi, men kun til frit broderi på stof hvor man arbejder uafhængigt af trådene i stoffets vævning. Hvis man fylder mere tråd i et stykke stof, end der er plads til i vævningen, vil stoffet uden om broderiet rynke og trække.

Image
Chenillenål med stort øje og spids
Kategori
Forfatter

Sprog

DK
Nål
DE
Nadel
ES
Aguja
FI
Neula
FR
Aiguille
GB
Needle
IS
Nál
NO
Nål
SE
Nål