Image
Amagergarn
Amagergarn

Amagergarn er det danske navn for DMC Mouliné. Det er et merceriseret broderigarn, af 100% bomuld. En hel tråd består af 6 tråde, der hver er snoet af to tråde. De 6 tråde er kun haspet sammen. De er derfor lette at dele så man kan brodere med en, to eller flere tråde. En dukke amagergarn indeholder 8 m.

Posterbillede
Image

Man kan undre sig over hvorfor man i folkemunde kalder DMC mouliné for amagergarn. I Berlingske Haandarbejdsbog fra 1950 skriver de ”Baade danske, engelske, franske og tyske Firmaer fremstiller dette Garn i et meget stort Farveudvalg”. Firmaet Levy jun & co. begyndte at bruge navnet Amagergarn omkring 1912. Men i 1927 er der en tvist i Sø- og handelsretten, om firmaet Wissing & Bindseil må bruge navnet til deres garn Clarks Amagergarn. På dette tidspunkt bruges navnet Amagergarn, i detailhandlen, om alle sekstrådede bomuldsgarner til broderi. Levy jun og co. taber sagen.1

Image
Ugeskrift for retsvæsen 1927, side 865
Image
Ugeskrift for retsvæsen 1927, side 866

I 1750 i Paisley, Scotland producerede James og Patrick Clark, broderitråd under navnet Anchor. Clarks amagergarn har et anker på banderolen. I dag findes Anchor moulinégarn stadig, men det franske DMC Mouliné Special garn, er mere udbredt i Danmark. Begge broderigarnsmærker går dog stadig i folkemunde under navnet amagergarn.

Her vises en reklame fra Hjemmet, nr. 7, d. 15. februar 1928, for Clarks Amager garn.

Image
Annonce i Hjemmet, 1928
Litteraturhenvisninger
  1. Berlingske Haandarbejdsbog bind 1, 1950
Kilder
  • 1Ugeskrift for retsvæsen 1927, 29. okt. side 865-866. G.E.C. Gads forlag

Sprog

DK
Amagergarn
DE
Mouliné stickgarne
ES
Hilo de bordado mouliné
FR
DMC Mouliné
GB
Mouliné embroidery thread
NO
Mouliné
SE
Mouliné