Hvordan man hæfter ende på sit broderi !
Hvordan bagsiden ser ud kan nogle gange være meget vigtigt og andre gange ligegyldigt. Da broderi blev en del af dannelsen af skolepiger, hed det ”at bagsiden skulle være lige så pæn som forsiden”. Det er dog ikke altid nødvendigt.

Hvilken måde, man vælger at hæfte ende på, afhænger af typen af broderi, hvad broderiet skal bruges til, og hvad det skal kunne tåle. – dette giver mere mening i nogle typer broderi end i andre. Hvis man broderer et gennemsigtigt gardin med fine hvide skyggesyningssting, er det ærgerligt med en klodset hæftning, der kan ses igennem stoffet. Hvis man broderer et gulvtæppe, må hæftninger ikke ligge oven i hinanden og blive til buler, der kan ses og ikke mindst slides hurtigere på retsiden. Broderer man derimod et pudebetræk, hvor bagsiden gemmes ind mod en dunpude, kan man efterlade sig lange ender og store knuder, det vil aldrig kunne ses på retsiden. Syer man en serviet eller et bogmærke, vil mange gerne have en pæn bagside uden lange løse tråde. Er der tale om broderi på et stykke tøj, der skal kunne tåle vaskemaskineslid, skal enderne hæftes godt, og inde i et ærme er det ikke godt med lange tråde, man hænger fast i, når man tager tøjet på. Så man skal vurdere, hvad broderiet skal bruges til, og så vælge måden at hæfte ende på ud fra det – og selvfølgelig skal broderiet ikke trævle op.

Image
Image
på tilbagevejen syes fra nederste højre hjørne til øverste venstre hjørne

Den første tråd i et broderi hæftes nemmest efter at syning er udført. Man begynder derfor altid broderiet ved at lade enden hænge på retsiden, indtil den første tråd er syet færdig. Så er den ikke i vejen på bagsiden, hvor man nemt kan komme til at sy ind i den, og man kan hæfte den efter hver færdigsyet tråd, eller vente til der er flere ender, der skal hæftes. Ved nogle sting er der særlige måder, hvorpå man kan skifte tråd, uden at det kan ses på retsiden. Se under det enkelte sting, hvor dette er beskrevet, fx kædesting.

Image
Forside af mexicansk broderi, syet med tætte heksesting
Image
Bagside af Mexicansk broderi, syet med tætte heksesting
Image
Tråden hæftes med bagsting på bagsiden af stoffet
Image
Forside Assisibroderi, alterdugsbort
Image
Bagside assisibroderi, endehæftningerne følger de lodrette sting på bagsiden
Image
Man hæfter ved at kaste rundt om de lodrette sting på bagsiden
Vejledning

De to ovenstående eksempler er begge broderier, hvor man ikke umiddelbart kan se bagsiden, når de er i brug. Det lille mexicanske billede skal måske ligge som pynt på et bord, og her er det dejligt, at der ikke er er store knuder på bagsiden, der får broderiet til at bule. Hvis det hænger i en ramme, vil det næsten aldrig skulle vaskes, og derfor betyder udseendet af endehæftningerne ikke så meget. Alterdugsborten kommer man ikke se bagsiden af da den hænger lodret, så knuder og lange ender betyder ikke så meget for retsiden. Den skal dog kunne tåle at blive vasket ind imellem, og derfor er det vigtigt, at enderne er hæftet forsvarligt.

  1. De to første billeder viser for- og bagside af et lille mexicansk billede, broderet med tætte heksesting
  2. På bagsiden kan man ane endehæftningerne som små bagsting, der er syet igennem bundstoffet under broderitrådene
  3. Tegning af bagsting på bagsiden af broderiet. Denne endehæftning forgår i stoffet under broderiet. Man skal være opmærksom på ikke at få fat i broderiet, men kun i stoffets tråde
  4. De sidste to billeder viser for- og bagside af H. G. Skovgaards alterdugsbort, syet i assisibroderi.
  5. På bagsiden er enderne hæftet i de lodrette sting
  6. Man hæfter ved at kaste rundt om de lodrette sting der er på bagsiden af korsstingsbroderiet. Kast tilbage over 4-5 sting og klip tråden af så der er en lille ende på 3-4 mm
Image
Begynd med en knude på retsiden og kom op med nålen inde i figuren
Image
Stik om til bagsiden og kom op igen midt i det første sting
Image
Stik ned lige uden for stinget og gentag om nødvendigt
Image
Når enden er hæftet, stikkes op i kanten af påtegningen
Vejledning 2

Endehæftning i guldbroderi

Da guldbroderi altid udføres spændt op i en syramme, er det ikke så let at komme om på bagsiden og hæfte tråden. Derfor begynder og slutter man altid sin nedsyningstråd fra retsiden. Lav en knude på den godt voksede tråd. Stik nålen ned i stoffet fra retsiden, således at knuden sidder på retsiden. Gør dette et sted, hvor det ikke gør noget, at der bliver mærker i stoffet. Inden for den figur, man skal brodere, syes nu tre små bagsting oven i hinanden; sørg for at stikke igennem selve tråden, så den ikke løber op igen. Når der skal skiftes tråd, syes der igen tre små sting oven i hinanden med bagsting et sted, hvor hæftningen ikke kan ses. Knuder og løse tråde klippes af et par mm fra stoffet. Inden broderiet tages ud af rammen, limes det med kogt hvedeklister, så ingen ender eller tråde kan løbe nogle vegne.

  1. Begynd den nedlagte syning ved at binde en knude på den tråd, du skal sy med. Stik nålen fra retsiden og ned på bagsiden, uden for motivet. Knuden sidder nu på retten. Stik op og ned med nålen lige inden for påtegningen i det hjørne, hvor nedsyningen begynder.
  2. Stik op på retsiden igen og sørg for, at nålen stikker igennem det første sting.
  3. Stik ned på bagsiden og gentag gerne dette to til tre gange. Nu er tråden hæftet. Knuden kan klippes af med det samme, eller når broderiet er færdigt.
  4. Begynd broderiet ved at komme lodret op i kanten af din påtegning med nålen.
Kategori
Reference
Forfatter
Litteraturhenvisninger
  1. Berlingske Haandarbejdsbog, bind 1, 1950

Sprog

DK
Endehæftning