Der er tre forskellige flettede båndsting, som alle har været anvendt i engelske 15- og 1600-tals broderier. De er brugt i de kulørte silkebroderier, i metalbroderi og i sortsyning, hovedsageligt til stængler og rankeslyngninger og ofte udført i metaltråd eller anden kraftig tråd, der selv kan holde faconen. Ceylonsting bliver også kaldt tredobbelt maskesyning. Dette sting er en udvidelse af Van Dyck-stinget.
Vejledning
- Ceylonsting bliver også kaldt tredobbelt maskesyning. Dette sting er en udvidelse af Van Dyck-stinget. Den første række begynder man i venstre side med to, eller tre små slyngesting. Tag kun et nip ned i stoffet. Afstanden mellem de første sting skal tilpasses den bredde man ønsker for sit broderi. Stingene må ikke trækkes til, men skal ligge afslappet og jævnt i ens bløde buer.
- Når man når over i højre side, stikkes nålen skråt tilbage til venstre side at figuren. stik nålen op et lille stykke under det første sting.
- Nu stikkes nålen nedenunder det første sting i stoffet, men kun under trådene og ikke ned i stoffet. Her kan det være en fordel at bruge en nål uden spids eller bagenden af broderinålen. Næste sting går under de næste to tråde og så fremdeles. Når man når til højre side, stikkes nålen ned i stoffet og skråt over til venstre side igen.
- Båndet kan afsluttes på flere måder. Her er vist at man tager et lille hæftesting, henover ned løse bue og ned i stoffet. På denne måde holder man broderiet nede og på plads.
- En anden måde at lave en afslutning på, er at sy de samme maskesting som tidligere, men i stedet for at lade tråden ligge løst, tager men et lille sting ned i stoffet mellem hvert sting.
Kategori
Periode
Reference
Forfatter
Litteraturhenvisninger
- Berlinske Haandarbejdsbog, Bind 1, 1950
Sprog
DK
Ceylonsting, tredobbelt maskesyning
ES
Puntada de Ceilán
GB
Ceylon stitch